Retina Display


Retina Display je ime brenda koje koristi Apple za seriju IPS LCD i OLED ekrana koji imaju višu gustinu piksela nego tradicionalni Apple ekrani. Apple je registrovao termin “Retina” kao zaštitni znak u domenu računara i mobilnih uređaja u Zavodu za patente i zaštitni znak Sjedinjenih Američkih Država i Kanadskoj kancelariji za intelektualnu svojinu. Prijave za zaštitu imena su odobrene 2012. i 2014. godine.

Retina ekran je pušten u rad 2010. godini na iPhone-u 4 i iPod Touch-u (4. generacije), a kasnije i iPad (3. generacija) gde je svaki piksel ekrana iPhone-a 3GS, iPod touch-a (3. generacija), iPad 2 zamenjen sa četiri manja piksela, a korisnički interfejs je skaliran tako da popuni dodatne piksele. Apple ovo naziva HiDPI režim.

Jednostavnije rečeno, jedan logički piksel čine četiri fizička piksela. Faktor skaliranja se utrostručuje za uređaje sa još većom gustinom piksela, kao što su iPhone 6 Plus i iPhone X. Prednost ove jednačine je da CPU “vidi” mali deo podataka i izračunava relativne pozicije svakog elementa, a GPU renderuje ove elemente sa visokokvalitetnim asetima kako bi slika bila mnogo oštrija i jasnija. Cilj Retina ekrana je da se tekst i slike prikazuju izuzetno oštro, tako da pikseli nisu vidljivi golim okom ili na razdaljini sa koje se posmatra ekran. Ovo omogućava Retina ekranima da budu konkurentni sa glatkim krivinama i oštrini koje ima štampani teksta i fotographijski printovi. 

Upotreba Retina ekrana se od tada proširila na većinu Apple proizvoda, kao što su Apple  Watch, iPhone, iPod Touch, iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro, MacBook, MacBook Air, MacBook Pro, iMac i Pro Display XDR. Apple koristi različite marketinške izraze za razlikovanje svojih LCD-a i OLED displeja, koji imaju različite rezolucije, nivoe kontrasta, reprodukciju boja ili brzine osvežavanja. Poznat je Liquid Retina ekran za iPhone XR, iPad Air 4th Generation, iPad Mini 6. generacije i iPad Pro 3 Generation i novije verzije, i Retina 4.5K ekran za iMac.