Rust


Rust je multi-paradigmatski programski jezik opšte namene. Rust se fokusira na performanse, bezbednost tipova i istovremenost.

Rust obezbeđuje bezbednost memorije – tj. da sve reference ukazuju na validnu memoriju – bez potrebe za korišćenjem “skupljača smeća” ili referentnog brojanja poput ostalih memorijskih jezika. Kako bi istovremeno obezbedio sigurnost memorije i sprečio istovremene data races, Rustov borrow checker prati životni vek objekta i promenljivih na svim referencama u programu tokom kompilacije. Rust je popularan za sistemsko programiranje, ali takođe nudi funkcije koje uključujući konstrukte funkcionalnog programiranja.

Softverski inženjer Grejdon Hor je dizajnirao Rust dok je radio u Mozilla Research-u 2006. godine, a u tome su mu pomogli Dejv Herman, Brendan Ajč i drugi. Mozilla je zvanično sponzorisala projekat 2009. godine, a dizajneri su rafinirali jezik tokom kreiranja Servo eksperimentalnog pretraživača i kompajler za Rust. Glavni uticaji na Rust su imali SML, OCaml, C ++, Haskell i Erlang. Od prvog stabilnog puštanja u rad u januaru 2014. godine, Rust su počele da koriste kompanije, uključujući Amazon, Discord, Dropbox, Facebook (Meta), Google (Alphabet)) i Microsoft. 

Primetan je rast upotrebe Rust-a kao novijeg programskog jezika i do sada je bio predmet više akademskih istraživanja programskih jezika.