Apache Groovy


Apache Groovy je objektno orijentisani programski jezik opšte namene. Apache Groovy programski jezik je kreiran za Java platformu i može da se koristi kao alternativa Java programskom jeziku.

Sintaksa Apache Groovy jezika liči na sintaksu Java programskog jezika. Štaviše, veliki deo koda koji je pisan u Java programskom jeziku sintaksno je ispravan Apache Groovy kod. Programi pisani u Apache Groovy jeziku mogu da se povežu sa Java kodom i da koriste Java biblioteke. Kada je potrebno da se Apache Groovy kod izvrši, dinamički se prevodi u Java bytecode.

Apache Groovy sadrži i osobine koje izdvajaju programske jezike kakav je Python, Ruby ili Smalltalk. Na primer poseduje i dinamičku proveru tipova podataka.

Apache Groovy 1.0 je objavljen 2. januara 2007. i Groovy 2.0 u julu 2012. Od druge verzije, Groovy se može sastaviti statično, nudeći automatsko otkrivanje vrste izraza i performanse u slične kao što poseduje Java. Groovy 2.4 je bilo poslednje veliko unapređenje pod sponzorstvom Pivotal Software-a koji je završen u martu 2015. Groovy je od tada promenio strukturu upravljanja u Project Management Committee u Apache Software Fondaciji.