Two Desperados


Two Desperados je beogradski studio koji radi na kreiranju i razvoju video igara za mobilne uređaje i računare. Kompanija kreira besplatne igre klikeraškog i puzzle žanra. Woka Woka i Viola’s Quest su najpoznatiji naslovi studija, koje je prema zvaničnim podacima igralo 30 miliona igrača. Prema podacima APR-a krajem 2020. godine kompanija je imala 29 zaposlenih. 

Istorijat

Vojislav Milutinović i Marija Ilić su sa Đorđem Smiljanićem, 2010. godine osnovali kompaniju Two Desperados. Beogradski gejming studio se u početku bavio kreiranjem igara zasnovanih na mehanici traženja skrivenih objekata (HOPA — eng. hidden object puzzle game). U ovom žanru igara su razvili dva naslova — The Dreamatorium of Dr. Magnus i  The Dreamatorium of Dr. Magnus 2, koje su izašle u izdanju Big Fish Games-a. 

Kompanija tokom 2015. i 2016. godine godine pravi zaokret u poslovanju, tačnije sa HOPA prelazi na razvoj free-to play igara. U februaru 2016. izbacili su prvu verziju igre tog tipa Woka Woka, koja predstavlja modernu verziju igre Zuma. Ovo je sa preko 20 miliona preuzimanja i igrača do sada najuspešnija igra studija Two Desperados. 

Dve godine kasnije, napravili su novu igru Viola’s Quest, takođe igra iz marble-shooter žanra, ali zahtevnija i naprednija od igre Woka Woka. Treću igru kompanije igrači mogu da igraju od 2021. godine. U pitanju je još jedna besplatna igra Muffinville: Marble Manor koja predstavlja miks različitih žanrova.

Krajem 2021. godine suosnivačica i Chief Product Officer kompanije, Marija Ilić odlazi iz kompanije na mesto predsednice Upravnog odbora Asocijacije industrije video igara Srbije  (eng. SGA —  Serbian Games Association).

Beogradski studio je u martu 2022. godine osnovao nezavisnu naučnu grupu, koja će istraživati primenu linearne algebre u veštačkoj inteligenciji, ali i raditi na naučnim naprecima i primeni veštačke inteligencije, ne samo u gejming industriji, već i drugim oblastima.

Delatnosti

Two Desperados je domaći gejming studio koji kreira besplatne video igre za mobilne uređaje. Igre spadaju u klikeraški žanr, kao i kombinaciju nekoliko različitih žanrova, poput igara u kojima igrači rešavaju različite zagonetke i puzzle, ali i bave se dekoracijom i renoviranjem. 

Studio u celosti kreira igre unutar svog time koji se bavi osmišljavanjem, dizajnom, razvojem igrara, kreiranjem sistema monetizacije, prodajom i marketingom. U izradi igara kompanija od koristi najnovije tehnologije, a od 2022. godine uvodi i veštačku inteligenciju, kako bi uz pomoć prikupljenih podataka poboljšala igračko iskustvo korisnika, kao i mašinsko učenje u domenu prodaje. 

Proizvodi

Two Desperados u svom portfoliju ima nekoliko igara različitih tipova. The Dreamatorium of Dr. Magnus je igra u kojoj igrači traže skrivene objekte i rešavaju zagonetke kako bi pomogli glavnoj junakinji, Sari Grin, da pronađe doktora Magnusa. 

Do sada najuspešnija igra iz Two Desperados studija je Woka Woka, „klikeraška” free-to-play igra, moderna verzija poznate igre Zuma. Igre ima besplatnu verziju i mogućnost da igrači tokom igranja kupuju dodatne pogodnosti. Ovo je klasična igra uklanjanja klikera sa velikim brojem različitih nivoa.

Viola’s Quest je druga besplatna igra studija, a smeštena je u svet klikera koji prati glavnog junaka. Opasnost za igrače u igri dolazi od zle lasice Dezmonda. Osim osnovnih nivoa i zadataka, igra ima i sporedne zadatke, koji omogućavaju dodatnu nadogradnju igre.

Muffinville: Marble Manor, treća free-to play igra kompanije ne odskače mnogo u svojoj osnovi od prethodnih izdanja studija, jer sadrži nivoe u kojima igrač uklanja klikere, ali zapravo predstavlja miks različitih žanrova. Prelaskom nivoa igrač dobija bonuse i mogućnost da renovira napuštenu vilu, kao i da vodi poslastičarnicu, a dodatne pogodnosti dobija rešavanjem sporednih zadataka.

Izvori

https://twodesperados.com/

https://www.linkedin.com/company/two-desperados/

https://www.joberty.rs/it-kompanija/139/two-desperados/o-kompaniji

https://www.helloworld.rs/kompanija/Two-Desperados/460

https://startup.google.com/stories/two-desperados/

https://startit.rs/two-desperados-woka-woka-intervju/

https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/dva-beogradska-o%C4%8Dajnika-%C4%8Diju-igricu-igra-30-miliona-ljudi

https://startit.rs/beogradski-two-desperados-objavljuje-trecu-free-to-play-igru-muffinville/

https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/marija-ili%C4%87-napustila-gejming-studio-two-desperados

https://startit.rs/lansirana-violas-quest-druga-klikeraska-igra-beogradskog-studija-two-desperados/

https://startit.rs/two-desperados-woka-woka-igre/

https://startit.rs/novi-rekord-studija-two-desperados-igru-woka-woka-sada-igra-20-miliona-ljudi/

https://www.sk.rs/2012/03/sids01.html

https://www.doublegames.com/the-dreamatorium-of-dr-magnus.html

https://www.netokracija.rs/two-desperados-gejming-srbija-163259