TeleSign


TeleSign je međunarodna uslužna kompanija osnovana 2005. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Kompanija kreira cloud rešenja za komunikaciju, verifikaciju i proveru identita putem mobilnog telefona i posluje u oblasti internet bezbednosti i mobilne tehnologije. TeleSign otvara kancelariju u Srbiji 2012. godine, gde po podacima iz APR-a sa kraja 2020. godine u njoj radi 252 zaposlena.

Istorija

Kompanija je osnovana 2005. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Kompanija je na početku kreirala i pružala usluge dvofaktorske autentifikacije, kao dodatnu bezbednosnu metodu za sprečavanje nelegalnog pristupa korisničkim nalozima.

U 2014. godini kompanija je dobila investiciju vrednu 49 miliona dolara, a u aprilu 2017. godine TeleSign je kupila belgijska kompanija BICS za 230 miliona dolara, dok su krajem 2021. godine objavili da nameravaju da izađu na berzu u saradnji sa North Atlantic Acquisition Corporation-om.

Kada su 2012. godine akvizirali britansku kompaniju Routo Telecommunications, TeleSign je dobio kancelariju u Srbiji. Tim u Srbiji je zadužen za marketing, prodaju i razvoj proizvoda. 

Delatnosti

Telesign je kompanija koja kreira proizvode i rešenja zasnovane na cloud-u. Njihova rešenja su namenjena komunikaciji, proveri identiteta korisnika i verifikaciji identiteta. 

Njihovi proizvodi pokrivaju obasti internet bezbednosti i mobilne tehnologije, a za to koriste mašinsko učenje, nauku o podacima, kao i druga softverska rešenja. 

Proizvodi

TeleSign razvija niz proizvoda koji su usmereni na bezbednost korisnika i njihovih podataka. Neki od proizvoda koje nude svojim klijentima su sledeći: 

 • Smart Verify — objedinjeni API koji kombinuje SMS verifikaciju i glasovnu verifikaciju
 • Score — sistem za procenu rizika od otkrivanja prevara u realnom vremenu i bodovanje reputacije telefona zasnovanih na telekomunikacionim podacima, navikama korisnika i prijavljenim prevarama
 • PhoneID —  softver za potvrdu identiteta korisnika koji omogućava prenos informacija o ponašanju korisnika u realnom vremenu, podataka o broju telefona i analizu identiteta.
 • Rich Communication Services (RCS) Messaging — softver za slanje dinamičkih i naprednih poruka korisnicima. Ove poruke mogu sadržati video materijale, slike, gif-ove, chatbot-ove, QR kodove, itd.
 • SMS API — omogućava slanje sms-ova kod dvofaktorske autentikacije, kao i drugih sadržaja putem SMS-a

Klijenti

TeleSign-ova sigurnosna rešenja i proizvode koriste brojne kompanije širom sveta. Neke od njih su:

 • Skype — kreirali su automatski filter za neželjenje dolazne pozive koji se automatski uključuje 
 • Electronic Arts — kreirali su rešenje za automatsko slanje SMS poruka velikom broju korisnika sa informacijama o najnovijim izdanjima igara
 • Citrix — koristi TeleSign-ovu SMS dvofaktornu verifikaciju za pristup nalozima korisnika
 • Salesforce — koristi TeleSign-ov SMS sistem za verifikaciju prijave korisnika
 • Evernote — koristi TeleSign-ov sistem za dvofaktornu verifikaciju
 • Scalefast — koristi objedinjeni API koji kombinuje SMS verifikaciju i glasovnu verifikaciju, kao i sistem za procenu rizika od otkrivanja prevara u realnom vremenu

Izvori

https://www.telesign.com/

https://www.joberty.rs/it-kompanija/133/telesign/o-kompaniji

https://www.linkedin.com/company/telesign/

https://www.helloworld.rs/kompanija/Telesign-d.o.o/134

https://poslovi.infostud.com/poslodavac/telesign-d.o.o./23432?

https://www.forbes.com/sites/jjcolao/2014/04/29/with-another-40-million-in-funding-telesign-looks-to-dominate-2-step-verification/?sh=4c671ce51a76

https://www.enterprisenetworkingplanet.com/unified-communications/bics-acquires-telesign-corp-for-230m/

https://www.prnewswire.com/news-releases/telesign-and-north-atlantic-acquisition-corporation-announce-business-combination-and-intent-to-go-public-301446989.html

https://www.netokracija.com/telesign-beograd-86721