SevenBridges Genomics


Seven Bridges Genomics, bostonsko-beogradski bioinformatički startap, je nastao 2010. godine u Bostonu. Ovo je startap koji kreira tehnološka rešenja sa ciljem da omogući istraživačima i lekarima da na jednostavniji način analiziraju uzorke genetskog materijala. Kompanija kreira rešenja na cloud-u, koji imaju primenu u medicini, zdravstvu i biofarmaciji. Kompanija ima kancelarije u Bostonu, Beogradu, Novom Sadu i Londonu, a prema podacima kompanije razvojni i operativni timovi imaju oko 300 zaposlenih. 

Istorijat

SevenBridges Genomics je američko-srpski startap koji su 2010. godine u Bostonu osnovali Deniz Kural, Daglas Kolton, Džon Šefild i Igor Bogićević. U Sjedinjenim Američkim Državama se nalazi operativni deo kompanije, dok inženjerski deo tima radi u Beogradu. 

Inženjeri su tri godine radili na razvoju cloud platforme za jednostavniju analizu i obradu podataka, kao i dodatnih alata za platformu, nakon čega je platforma puštena u komercijalnu upotrebu.

Tokom 2016. godine u SevenBridges je investirao Kryssen Capital 45 miliona dolara, dok je 2021. godine neimenovani investitor uložio 15 miliona dolara u ovaj startap. 

Američka Bela kuća je 2016. godine pokrenula “Cancer Moonshot” projekat sa ciljem da se nađe način da se izleči rak. U okviru ovog projekta rade na “Blood Profiling Atlas” progamu za unapređenje procesa testiranja krvi. U projektu je učestovalo 11 kompanija, a bela kuća je odabrala SevenBridges da kreira platformu koja će čuvati i povezivati podatke.

Iste godine MIT je u svoj prestižni MIT Technology Review uvrstio SevenBridges Genomic na listu 50 najuticajnijih kompanija koje svojim načinom rada i vrednostima menjaju svet.

Iz SevenBrigdes-a je 2017. godine nastao novi startap —Totien, biotehnološka kompanija koja koristi veštačku inteligenciju kako bi kreirala terapije na osnovu antitela koje ljudsko telo kreira kao reakciju na autoimune bolesti, infekcije i kancere. 

Delatnosti

Seven Bridges je proizvodna kompanija koja kreira softverska rešenja za cloud platformu. Rade na skladištenju, anlalizi i tumačenju podataka. 

Proizvodi koje kreiraju imaju primenu u zdravstvu, biofarmaciji i istraživačko-naučnim institucijama.

Proizvodi

SevenBrigdes klijentima nudi niz usluga, kao i četiri proizvoda: 

  • ARIA — rešenje za analizu molekularnih podataka na nivou od milion učesnika
  • GRAF — bioinformatički alat za sekundarnu analizu podataka sledeće generacije segmentacije (eng. next generation sequencing)
  • RHEO — alat koji čini proces analize podataka jednostavnijim tako što smanjuje broj ručnih koraka potrebnih za postavljanje, pokretanje i završetak analize
  • Seven Bridges Platform — cloud platforma za sprovođenje bioinformatičkih analiza

Klijenti

Klijenti SevenBrigdes-a su istraživačke institucije, zdravstvene i medicinske ustanove, poput: 

  • National Cancer Institute (SAD) — skladištenje najvećeg genetičkog seta podataka na svetu
  • Genomics England —  skladištenje i analiza podataka
  • National Institutes of Health (SAD) — autentifikacija i autorizacija pristupa najvećem svetskom setu podataka genomike kancera

Izvori

https://www.sevenbridges.com/

https://startit.rs/seven-bridges-rak-beograd-sad/

https://startit.rs/srpsko-americki-seven-bridges-uzeo-investiciju-od-45-miliona-dolara-za-brzi-razvoj-terapija-za-rak/

https://startit.rs/seven-bridges-mit-tech-review/

https://startit.rs/seven-bridges-uzeo-investiciju-od-15-miliona-planira-jos-toliko-do-kraja-drugog-kvartala/

https://startit.rs/seven-bridges-genomics/

https://www.joberty.rs/it-kompanija/120/seven-bridges/o-kompaniji

https://www.helloworld.rs/kompanija/Seven-Bridges/23

https://www.netokracija.rs/seven-bridges-igor-bogicevic-160853