Quantox Technology


Quantox Technology je osnovan 2006. godine u Čačku. Quantox je IT konsultantska i uslužna kompanija koja radi na razvoju i održavanju softvera, kao i mobilnih i web aplikacija u različim oblastima, poput bezbednosti na internetu, finansijske tehnologije, digitane zabave, ugostiteljstva, maloprodaje, građevinarstva, organizacije događaja, itd. Kompanija ima 13 kancelarija u Srbiji, zemljama regiona kao i u Nemačkoj i Ukrajini. Prema podacima na kompanijskom sajtu u Quantox-u radi nešto više od 500 zaposlenih.

Istorijat

Kompanija Quantox je počela sa radom u Čačku 2006. godine. Danas ima 7 kancelarija širom Srbije, kao i šest kancelarija van Srbije u Frankfurtu, Podgorici, Banjaluci, Skoplju i Kijevu.

Kompanija je pokrenuta u Čačku, a zatim su otvorili kancelarije u Kragujevcu, Nišu i Beogradu. Tokom 2018. su otvorili predstavništvo u Novom Sadu, a zatim se u 2020. godini njihov tim proširuje van granica Srbije otvaranjem kancelarija u Frankfurtu, Kijevu i Skoplju. U 2021. godini su otvorili još tri kancelarije u Ćupriji, Podgorici i Banjaluci.

Počeli su kao outsourcing kompanija u kojoj je radio samo jedan čovek, a zatim je porastom obima posla, rastao i tim, koji je danas međunarodni i čini ga nešto više od 500 zaposlenih. 

Osim outsorcing usluga klijentima pružaju i konsultantske usluge. 

Quantox nije rastao samo organski, već je 2021. akvizirao Bstorm, kompaniju koja se bavi razvojem mobilnih aplikacija, dok je 2022. godine preuzeo novosadski Crowded Room Studio.

Osim svakodnevnog poslovanja ova kompanija je svojim radom okrenuta i pomoći ekosistemu i onima kojima je pomoć u svakodnevnom životu potrebna, kroz QLabs, Quantox Akademiju, odnosno Quantox fondaciju.

Fondacija je osnovana u maju 2020. godine. Kroz različite humanitarne akcije, poput humanitarnih Counter Strike turnira 2020, 2021. i 2022. godine prikupljena su sredstva koja su namenjena različitim organizacijama i pojedincima.

QLabs je Quantox-ov startap akcelerator, koji je osnovan kako bi nudio pomoć startapima u ranoj fazi razvoja ideja oko razvoja poslovanja, a uz to pruža i pravnu pomoć i pomoć pri izlasku na tržište.

Sa druge strane, Quantox Akademija je usmerena za one koji žele da naprave prve korake u IT industriji i nauče osnove PHP programiranja. 

Delatnosti

Kompanija Quantox klijentima pruža usluge koje uključuju celokupan proces izrade digitalnog proizvoda — od ideje do njene realizacije. Bave se kreiranjem softverskih rešenja, mobilnih i web aplikacija, dizajnom istih, kao i izradom uređaja za virtuelnu realnost. Uz to developeri ove kompanije rade na održavanju servera, kao i postojećih proizvoda.

Neke od oblasti u kojima su tokom prethodnih 16 godina pružali usuge su: fintech, blokčejn, maloprodaja, zdravstvo, digitalni marketing, ugostiteljstvo, crowdfunding, digitalna zabava, automobilizam, itd.

Quantox je takođe tokom godina razvio i spektar usluga vezanih za cloud, poput umrežavanja i bezbednosti i skladištenja, kao i uslugama vezanim za Data science i veštačku inteligenciju.

Kompanija u radu koristi sledeći tech stack

  • Programski jezici: PHP, JavaScript, Java, C# .NET, Swift Frameworks: NodeJS, Laravel, Symfony, Zend, Vue, Angular iReact.
  • Alati: Vagrant, Docker, MySQL, Git, Xdebug 
  • Cloud servisi: Google CS, AWS, Azure/CD: GitLab-ci, Jenkins, envoy

Proizvodi 

Iako je Quantox pretežno uslužna kompanija, u toku 2018. godine je počela sa razvojem svog prvog proizvoda – Review.Network-a. Ovo je platforma za istraživanje tržišta i onlajn recenzije, koja je zasnovana na blokčejnu. Osnovna ideja proizvoda je da se onlajn recenzije i istraživanja tržišta uz pomoć blockchaina decentralizuju i učine pouzdanijim, kao i da se premoste neki od najvećih problema u ovim obastima: efikasnost i poverenje.

Novac za ovaj projekat je prikupljen preko ICO-a, a do sada su na ovaj način prikupili 1,4 miliona dolara.

Klijenti

Quantox je razvijao rešenja za klijente širom sveta. Neki od njih su:

  • AppsCo — radili su na razvoju aplikacije za iOS i Android platforme, kao i na integraciji nativne aplikacije sa API-jem.
  • DRK Beauty — Quantox je napravio veb sajt u WordPress-u, i kreiraju kontent platformu za ovu kompaniju koja uključuje razvoj softvera i rad na UX/UI dizajnu
  • Fullhouse Ogilvy Advertising — za ovu agenciju za prodaju nekretnina su kreirali veb aplikaciju za klijente koji uključuje sistema pametnog doma i pogled od 360 stepeni na objekat
  • mBrainTrain — napravili su prototip Android aplikacije koja snima moždane talase koristeći EEG. Aplikacija se oslanja na senzore slušalica i muzičke liste pesama za snimanje i vizuelizaciju podataka o emocionalnom stanju.
  • CorporateVIP — razviji aplikaciju za Android i iOS 

Izvori:

https://quantox.com/

https://emerging-europe.com/business/quantox-technologies-from-one-man-show-to-multinational-enterprise/

https://www.joberty.rs/it-kompanija/111/quantox-technology/o-kompaniji

https://startit.rs/ico-srbija-quantox-review-network/

https://quantoxfondacija.rs/

https://startit.rs/review-network-investicija-milion-dolara-blockchain/

https://review.network/

https://quantox.academy/

https://www.netokracija.rs/quantox-crowded-room-studio-195547

https://startit.rs/predstavlja/quantox-technology/

https://clutch.co/profile/quantox-technology#reviews