PwC


PricewaterhouseCoopers Consulting (u daljem tekstu: PwC) je multinacionalna kompanija koja je nastala 1998. godine i bavi se pružanjem finansijskih i poslovnih usluga. PwC je otvorio kancelariju u Beogradu 2001. godine i u Srbiji pruža usluge i kreira poslovna rešenja klijentima u oblasti finansija, ljudskih resursa, upravljanja rizicima, kao i kreiranje rešenja koji kompanijama omogućavaju da unaprede poslovanje. Prema navodima kompanije, u Beogradu trenutno radi 200 ljudi.

Istorijat

PwC je nastao 1998. godine spajanjem računovodstvenih kompanija Coopers & Lybrand i Price Waterhouse sa središtem u Londonu. Obe računovodstvene kompanije u počele sa radom u 19. veku, tačnije 1854, odnosno 1874. godine. Nakon spajanja, kompanija je svojim finansijskim, osiguravajućim, pravnim i drugim uslugama dodala i usluge razvoja softverskih rešenja za klijente. 

Od formiranja nove firme, PwC je akvizirao brojne kompanije kao što su: Omnilogic Systems (2000), Paragon Consulting Group (2002),  BearingPoint (2009), Diamond Management & Technology Consultants (2010),  PRTM (2011), Logan Tod & Co (2012), Ant’s Eye View (2012),  Booz & Company (2013),  BGT Partners (2014) i NSI DMCC (2016). 

Forbes je PwC uvrstio u listu najvećih privatnih kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama kao četvrtu najveću kompaniju. Ipak, kompanija je naknadno sklonjena sa liste kako je sedište kompanije u Londonu.

PwC Srbija je otvorio kancelariju u Beogradu 2001. godine i trenutno ima oko 200 zaposlenih.

Prema navodima kompanije imaju kancelarije u 156 zemalja sveta i ukupno oko 295.000 zaposlenih.

Delatnosti

PwC predstavlja mrežu nezavisnih lokalnih kompanija koje na globalnom nivou pružaju usluge računovodstva, revizije, poreske usluge, osiguranja, obrade podataka, usluge kreiranja softverskih rešenja, usluge vezane za ljudske resurse, savetodavne usluge, zatim i pravne, forenzičke i strateške usluge, kao i usluge vezane za krizni menadžment.

Njihovo poslovanje je vezano za sledeće industrije: finansije, vazduhoplovstvo, automobilizam, infrastruktura, energetika, javni poslovi i službe, investicije, farmacija, telekomunikacije, bezbednost na internetu, maloprodaja, građevinarstvo, šumarstvo, zaštita životne sredine, zdravstvo, industrijska proizvodnja, mediji, tehnologija, saobraćaj i logistika.

U Srbiji je njihova delatnost usmerena na usluge revizije, poreske usluge, usluge iz domena ljudskih resursa, poslovnih transakcija, poboljšanja poslovanja kompanija i upravljanja rizicima u poslovanju, a ove usluge su vezane za javni sektor, zatim oblasti finansija, maloprodaje, tehnologije, komunikacija, energetike i rudarstva.  

Klijenti

  • SEUPB — posle hakerskog napada na ovu kompaniju, obezbedili su neometan proces rada i uradili kompletnu rekonstrukciju servera
  • AXS Map — radili na unapređenju platforme kako bi obezbedili bolje korisničko iskustvo olakšanim korišćenjem ove navigacione platforme
  • Hyatt — napravili strategiju i izmenili procese zapošljavanja za kompaniju na globalnom nivou
  • ZEISS —  kreirali su veb platformu koja predstavlja poresku usklađenost za sve ZEISS-ove usluge i klijente na globalnom nivou.
  • Evropski parlament — kreirali su plan i strategiju za uvođenje 5G telekomunikacione mreže u skladu sa principima održivosti i bezbednosti na internetu
  • Akademija filmskih umetnosti i nauka — PwC im pruža usluge koje im omogućavaju da prikupe i prebroje glasove za njihove nagrade (Oskar), kao i za izbore Akademije, a i priprema finansijsku dokumentaciju i bavi se poreskim prijavama 

Izvori

https://www.pwc.com/

https://www.pwc.rs/sr

https://www.joberty.rs/it-kompanija/2017/-pwc-srbija/o-kompaniji

https://www.helloworld.rs/kompanija/PricewaterhouseCoopers-Consulting-d.o.o/291

https://en.wikipedia.org/wiki/PricewaterhouseCoopers

https://www.forbes.com/sites/andreamurphy/2021/11/23/americas-largest-private-companies-cargill-is-back-at-no-1/?sh=5cd15a0232b7