Nutanix


Nutanix je softverska cloud computing kompanija osnovana 2009. godine u San Hozeu. Kompanija se bavi prodajom softvera, cloud usluga i softverski definisanog skladišta podataka. Kompanija je akvizicijom startapa Frame otvorila razvojne centre u Beogradu i Nišu. Prema podacima iz APR-a, kompanija je na kraju 2020. godine imala 101 zaposleno lice.

Istorijat

Kompaniju Nutanix su 2009. godine u San Hozeu osnovali Diraž Pandej, Mohit Aron i Adžet Sing. Do 2013. godine u kompaniju su VC firme uložile 312,2 miliona dolara, a 2014. dodatnih 140 miliona su podigli kroz novu rundu finansiranja. Dve godine kasnije kompanija izlazi na berzu, a iste godine je akvizirala američku softversku kompaniju PernixData. 

U 2018. godini Nutanix je akvizirao tri kompanije, indijski Minjar, američki startap Netsil i srpsko-američki startap Frame i na taj način dobio razvojni centar u Srbiji. Frame se bavi virtualizacijom softvera, razvojem cloud i internet rešenja. 

Frame je 2012. godine osnovao Nenad Božinović, a Nutanix ga je kupio za nešto više od 165 miliona dolara.

Delatnosti

Nutanix je proizvodna kompanija koja posluje na globalnom nivou. Developeri ove kompanije razvijaju cloud softver i hiperkonvergentna infrastrukturna rešenja. Uz to rade na modernizacji Data centara za svoje klijente i omogućavaju im da pokrenu aplikacije bilo kog obima.

Proizvodi

Proizvodi Nutanixa su raznoliki, ali su usmereni na što efikasnije i bezbednije funkcionisanje sistema, a u njihovom portfoliju su samo neki od navedenih: 

 • Nutanix Cloud Infrastructure — hiper konvergentna infrastruktura koja može da podrži rad svih aplikacija, kao i seta podataka u bilo kom obimu i oblaku.
 • Nutanix Unified Storage — omogućava lako upravljanje i kontrolu podataka na bilo kom skladištu.
 • Nutanix Database Service — omogućava malim timovima da lako upravljaju velikim bazama podataka koristeći konzolu i API.
 • Nutanix Cloud Manager — rešenje koje omogućava uspešno izvršavanje naprednih procedura, usklađivanje procesa sa bezbednosnim procedurama, dostupnost podataka i mogućnost kontrole troškova.
 • Virtual Desktop Infrastructure (VDI) — kompletan softverski stack koji objedinjuje hibridnu cloud infrastrukturu, uključujući računarstvo, skladištenje podataka i mrežnu infrastrukturu.
 • Nutanix Frame — je desktop kao servis tip softvera (eng. Desktop-as-a-Service —  DaaS) koji omogućava korisnicima brz i bezbedan pristup aplikacijama, desktopima i podacima na bilo kom uređaju koji ima internet pretraživač, sa bilo kog mesta.

Klijenti

Klijenti kompanije Nutanix su brojni i posluju širom sveta. Neki od njih su:

 • Home Depot — uz pomoć Nutanix proizvoda je unapredila svoju infrastrukturu i spojila svoj server, skladište i virtualizaciju, te sada mogu da sve svoje operacije širom SAD-a vode sa jedne konzole
 • Mercedes-Benz — koristi Nutanix-ovu hiper konvergentnu infrastrukturu
 • TREK —  Nutanix Enterprise Cloud pruža kompaniji lakoću upravljanja, visoke performanse i modularnu skalabilnost infrastrukture 
 • 3i Infotech — koristi Nutanix Frame softver koji im omogućava da zaštite podatke i rad zaposlenih sa bilo koje lokacije
 • Amdocs —  koristi Nutanix Enterprise Cloud da proširi opseg poslovanja, smanji vreme za koje je potrebno za procenu rizika i dobije više vremena da se posveti tržištu

Izvori

https://en.wikipedia.org/wiki/Nutanix

https://www.helloworld.rs/kompanija/Nutanix/447

https://www.nutanix.com/

https://www.joberty.rs/it-kompanija/98/nutanix/o-kompaniji

https://startit.rs/srpsko-americki-startap-frame-prodat-velikoj-cloud-computing-kompaniji-nutanix/

https://www.netokracija.rs/nutanix-kupuje-frame-147790

https://startit.rs/nikola-bozinovic-intervju/