NCR


NCR Corporation je američka softverska, konsultantska i tehnološka kompanija koja je osnovana 1884. godine u Dejtonu. Kompanija klijentima isporučuje softver i hardver, kao i servisne usluge koje omogućavaju transakcije. Posluje u oblasti finansija, turizma, ugostiteljstva, telekomunikacija, zabave, igara na sreću, javnog sektora i telekomunikacija. Kompanija je ima zaposlene u 180 zemalja, a u Srbiji je prisutna od 2011. godine, a prema zvaničnim podacima krajem 2020. u beogradskoj kancelariji je imala 3877 zaposlenih.

Istorijat

NCR je osnovana 1884. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, kada se bavila proizvodnjom i distribucijom mehaničkih kasa. Tokom sedamdesetih godina dvadesetog veka počeli su da prave računare u velikoj meri namenjene finansijskim institucijama, a zatim su ponudu proširili i na bankomate, kao i softver koji omogućava njihov rad i povezivanje. 

NCR je tokom 1991. godine kupila kompaniju TeraData, a iste godine je kompanija AT&T kupila NCR Corporation za 7,4 milijardi dolara i kompanija je promenila naziv u AT&T Global Information Solutions. Međutim, tokom 1997. godine NCR se odvojio od AT&T-a i ponovo počeo da radi kao zasebna kompanija.

U narednom periodu NCR je akvizirao devet kompanija, da bi 2007. godine odlučili da odvoje kompaniju TeraData od NCR-a, koja danas funkcioniše kao zasebna kompanija, nezavisna od NCR-a. 

Tokom 2011. godine kompanija otvara istraživački i razvojni centar u Beogradu. Godinama raste broj zaposlenih u beogradskom timu, koji prema informacijama APR-a danas ima preko 3800 zaposlenih.

Delatnosti

NCR je američka proizvodna i uslužna kompanija koja se bavi proizvodnjom hardvera i softvera za potrebe svih vrsta transakcija. Kompanija posluje u oblasti finansija, maloprodaje, ugostiteljstva, turizma, zabave, telekomunikacija i tehnologije, ali i sa klijentima u javnom sektoru.

Osim hardvera i softvera kompanija pruža i servisne i usluge podrške korisnicima, kao i interakciju i povezivanje. 

Proizvodi

Glavni proizvod NCR-a su samouslužni kiosci, fiskalne kase, automatske govorne mašine, kontrolni sistemi, skeneri bar-kodova i poslovni potrošni materijal. Uz to kreiraju i softver za ove uređaje, kao i za njihovo povezivanje.

Klijenti

Klijenti NCR-a su banke, kompanije koje se bave maloprodajom, turističke agencije, avio kompanije, ugostiteljski objekti, itd. Neki od najvećih kompanija koje koriste proizvode i usluge NCR-a su: First Citizen Bank, ICBC, Woods & Huston Bank, Bay Federal Credit Union, Midland, Formans Menswear, Shinsegae, 7Eleven, Shell, QuickCheck, Clark, itd. 

Izvori

https://www.ncr.com/

https://www.joberty.rs/it-kompanija/91/ncr/o-kompaniji

https://en.wikipedia.org/wiki/NCR_Corporation

https://www.helloworld.rs/kompanija/NCR-d.o.o.-Beograd/31