Institut Biosens


BioSens, istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema, osnovan je 2015. godine u Novom Sadu. Institut radi na digitalnoj transformaciji poljoprivrede zarad postizanja većih prinosa uz manje investicija, kreiranjem digitalnih rešenja. Prema podacima iz APR-a Institut je krajem 2020. godine imao 101 zaposlenog.

Istorijat

Institut Biosens je osnovan 2015. godine kao istraživačko-razvojni institut pri Univerzitetu u Novom Sadu. Od osnivanja je imao za cilj da poveže nauku i tehnologiju kako bi unapredio poljoprivredu u našoj zemlji. 

U okviru projekta ANTARES, finansiranog (28 miliona evra) od strane Horizon 2020, istraživačkog i inovativnog programa Evropske unije za period od 2017. do 2024. godine, Institut radi na razvoju najnovijih digitalnih rešenja namenjenim evropskom poljoprivrednom sektoru. Uz to projekat ima za cilj da stimuliše preduzetništvo i zapošljavanje na regionalnom nivou i obezbedi dovoljno bezbedne hrane za globalnu populaciju koja je u porastu. 

Sam projekat ima za cilj da razvije BioSens u evropski centar naučne izvrsnosti za napredne informacione tehnologije u oblasti održive poljoprivrede.

U sklopu ovog projekta u martu 2018. godine Biosens je pokrenuo „Digitalnu farmu”, tačnije digitalnu platformu AgroSens putem koje svi činioci u poljoprivrednom lancu proizvodnje, ali i oni koji posluju u ovoj industriji, mogu da prate stanje useva i planiraju aktivnosti.

Institut Biosens je 2019. godine, takođe u okviru ANTARES projekta, pokrenuo akcelerator koji ima za cilj da pomogne agrotehnološkim startapima u ranoj fazi razvoja, IT preduzetnicima i malim preduzećima da kroz mentorstvo, poslovnu i naučnu podršku rade na razvoju novih rešenja i reše izazove u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, kako bi pospešili digitalizaciju poljoprivrede. Kroz akcelerator su do sada prošle dve generacije polaznika.

Zajedno sa Mokrin House-om i kompanijom Delta, Biosens je 2022. godine pokrenuo projekat „Digitalno selo”, koji će omogućiti poljoprivrednicima u okolini Mokrina da putem mernih stanica prate vremenske uslove na svojim njivama, kao i da koriste druge Biosensove uređaje i alata kako bi unapredili prinose i uštedeli vreme. 

Delatnosti

Institut Biosens radi na razvijanju rešenja kako bi poljoprivredu učinio efikasnijom. Za kreiranje softverskih i hardverskih rešenja koriste nauku o materijalima, mikro i nano elektroniku, projektovanje senzora, daljinsku detekciju, IoT, veštačku inteligenciju, istraživanja biosistema, ćelijsku poljoprivredu, kao i bioarheologiju. 

Uz pomoć svojih rešenja pružaju savetodavne usluge poljoprivrednicima, kao i kompanijama, organizacijama i državnim organima i institucijama. Takođe, pružaju i usluge mapiranja useva pomoću satelitskih snimaka i prikupljanja podataka sa terena.

Proizvodi

Proizvodi Instituta Biosens imaju za cilj da omoguće efikasniju proizvodnju uz manje troškova za poljoprivrednike, kao i da svojim proizvodima i rešenjima pomognu kompanijama, institucijama i organizacijama koje posluju u oblasti poljoprivrede. Neki od proizvoda Instituta su:

  • AgroSens — digitalna platforma koja pruža mogućnost poljoprivrednicima i savetodavcima da prate stanje useva i planiraju aktivnosti uz pomoć računara ili mobilnog telefona na osnovu podataka prikupljenih sa satelitskih snimaka, dronova, robota, senzora i meteoroloških stanica.
  • Plant-O-Meter — uređaj koji vrši procenu fiziološkog stanja biljaka, tako što uočava promene pre nego što postanu vidljive, analizira i procenjuje koliko je biljka zdrava, kao i da li je potrebno navodnjavanje ili đubrenje
  • FastMast — uređaj za rano otkrivanje bolesti mastitis kod krava 

Klijenti

Institut Biosens sarađuje sa državnim institucijama, organizacijama, naučnim institucijama, kao i kompanijama koje posluju u različitim sferama poljoprivrede. Neki od njihovih klijenata su: 

  • Generali Osiguranje — kreirali su platformu Smart Agro za upravljanje osiguranjem u poljoprivredi, koja omogućava upravljanje polisama osiguranja i štetama putem web i mobilne aplikacije.
  • DDOR — kreirali su platformu TERRA za upravljanje osiguranjem u poljoprivredi, koja omogućava brz protok informacija, obezbeđuje tačne lokacije poljoprivrednih parcela po nastanku štete, prijavu štete, kao i njen obračun od strane osiguranja

Izvori

https://biosens.rs/

https://antaresproject.eu/

https://www.euronews.rs/srbija/drustvo/49454/mokrin-je-poznat-po-digitalnim-nomadima-a-sad-je-i-prvo-digitalno-selo-u-srbiji-na-njivu-se-ide-sa-mobilnim-i-tabletom/vest

https://www.linkedin.com/company/biosense-institute/?originalSubdomain=rs

https://www.netokracija.rs/biosens-poljoprivreda-novi-sad-137417

https://startit.rs/otvorene-prijave-za-drugi-biosens-akcelerator-namenjen-startapima-iz-poljoprivrednog-sektora/

https://agrosens.rs/#/app-h/welcome