Indas


Kompanija Indas je osnovana 1992. godine u Novom Sadu. Bavi se automatizacijom, merno-regulacionom tehnikom i industrijskim inženjeringom. Kompanija kreira hardverska i softverska rešenja za svoje klijente u oblasti automatizacije procesa proizvodnje. Osim kancelarije u Novom Sadu, kompanija ima i predstavništvo u Beogradu, a zajedno sa ćerkom kompanijom INDAS Automation, prema podacima kompanije ima 80 zaposlenih.

Istorijat

INDAS je privatna kompanija, osnovana 1992. godine u Novom Sadu. Od samog početka se bavi automatizacijom, merno-regulacionom tehnikom i razvojem softverskih rešenja, koji poboljšavaju produktivnost kako u proizvodnom sistemu, tako i u radnom okruženju. Prema zvaničnim izvorima kompanije do sada su kreirali više od 750 rešenja za automatsko upravljanje u industrijskim postrojenjima.

U okviru INDAS grupacije 2013. godine je osnovana kompanija INDAS Automation. INDAS Automation je osnovan kako bi poslovi automatizacije koje je INDAS obavljao bili prebačeni u zasebnu kompaniju.

Kompanija poseduje i trening centar kroz koji drži praktične kurseve namenjene sticanju znanja iz oblasti industrijske automatizacije.

Delatnosti

INDAS je domaća uslužna i distributivna kompanija, koja se bavi automatizacijom, razvojem softverskih rešenja i industrijskim inženjeringom, kao i prodajom komponenti namenjenih uspostavljanju automatskih sistema.

Kompanija se bavi modernizacijom i optimizacijom proizvodnih procesa u industriji hrane i pića, u oblasti vodosnabdevanja i regulaciji sistema otpadnih voda, u naftnoj industriji, ali i drugim industrijama koje zahtevaju automatizaciju proizvodnih pogona.

U procesu automatizacije kreiraju softverska rešenja za mobilne uređaje koje uključuju enkripciju podataka i zaštitu podataka pri prenosu, daljinski nadzor, upravljanje i telemetriju, kao i softverskim rešenjima za upravljanje procesima u kompanijama i upravljanje događajima.

Proizvodi

Kompanija INDAS kreira softverska rešenja koja nudi svojim klijentima, poput: 

 • inVIEW IoT Platform — cloud rešenje za daljinski nadzor, kontrolu i prikupljanje podataka. Koristi se za vizualizaciju i upravljanje bilo kakvim automatizovanim procesom ili aplikacijom koristeći internet pretraživače, kao i za prikupljanje podataka sa automatizacione opreme ili IoT uređaja. InVIEW IIoT Platforma se koristi na industrijskim, rezidencijalnim i infrastrukturnim projektima.
 • inVIEW Soft IoT Gateway — rešenje svaki uređaj pretvara u IoT uređaj i omogućava komunikaciju po IoT principima sa drugim uređajima ili sa cloud-om.
 • Business Portal — rešenje za organizaciju poslovanja kompanija, koje vodi evidenciju radnog vremena, evidenciju potrošnje resursa, upravljanje službenim vozilima i administracijom, upravljanje sistemom finansija, itd.
 • INDAS Smart Lift — softver za upravljanje, nadzor i analizu performansi eksploatacije naftnih polja za različite metode crpljenja.
 • GEM (General Event Management software) – softversko rešenja za upravljanje događajima sa velikim brojem učesnika.
 • TBP (Test Bench Protocoling Software) — softversko rešenje za sistem kalibracije vodomera, koji se sastoji od mobilne aplikacije za prikupljanje podataka.

Klijenti

Kompanija INDAS na različite načine snabdeva rešenjima i sistemima automatizacije svoje klijente. Ima brojne partnere i klijente, kako u Srbiji tako i u zemljama regiona, a samo neke od saradnji su izlistani ispod: 

 • Carnex —  napravili sistem za zagrevanje sanitarne vode pomoću toplotnih pumpi
 • Vodokanal Sankt Peterburg — automatizacija postrojenja za tretman vode
 • JP Vodovod i kanalizacija Skopje — instalacija sistema automatskog upravljanje radom pumpnih stanica za punjenje rezervoara
 • JKP „Vodovod i Kanalizacija Beograd” — izgradnja postrojenja linija za kontrolisanje i servisiranje vodomera
 • Molson Coors — uvođenje softvera za sistem upravljanja učinkom

Izvori

https://www.indas.rs/?lang=en

https://startit.rs/firme/indas/

https://www.helloworld.rs/kompanija/Indas-d.o.o/712

https://www.indasautomation.com/sr/

https://shop.indas.rs/