HTEC


HTEC Group je međunarodna kompanija, osnovana 2008. godine u Beogradu, koja se bavi konsaltingom, razvojem digitalnih proizvoda i inženjeringom. Ova kompanija kreira različiti spektar tehnoloških rešenja u obastima poput maloprodaje, transporta, pametne mobilnosti (eng. smart mobility), zdravstva, rešenja za laboratorije, kao i cloud rešenja za klijente. Kompanija ima kancelarije u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Rumuniji, Bugarskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Holandiji, Velikoj Britaniji i skandinavskim zemljama.

Istorijat

HTEC Group je jedna od kompanija koje su počele sa radom u Beogradu 2008. godine. Na početku su konsultantski radili za holandski startap Silicon Hive, koji je kasnije otkupio INTEL. Ova kompanija je kasnije dovela i INTEL-ov razvoni centar u Srbiju u kojem je rađeno na razvoju tehnoloških rešenja za kamere na mobilnim telefonima. HTEC je zauzeo treće mesto na Deloitte-ovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi za period od 2009. do 2013. 

U 2020. godini HTEC je otkupio jednu od najvećih domaćih uslužnih tehnoloških kompanija Execom, a zatim u 2021. godini i beogradski Konstrukt, kompaniju za strategiju i dizajn proizvoda. Krajem iste godine akvizirali su dizajnerski studio iz SIlicijumske doline – Momentum Design Lab. 

Početkom 2022. HTEC je dobio investiciju od 140 miliona dolara od Brighton Park Capital-a za dalju globalnu ekspanziju i napredak. 

Delatnost

HTEC je uslužna, proizvodna i konsultantska kompanija koja se bavi kreiranjem i razvojem proizvoda, održavanjem postojećih ili novih prozvoda za svoje klijente. Za razvoj proizvoda između ostalog koriste i Data Science, mašinsko učenje i veštačku inteligenciju, robotiku i automatizaciju.

Za svoje klijente HTEC kreira rešenja u sledećim oblastima: transport, saobraćaj i pametna moblinost, zdravstvo i medicina, finansijska tehnologija i bankarstvo, napredna tehnologija (hitech), LabTech i ScienceTech, zelena tehnologija i energija, maloprodaja, distribucija i logistika.

Klijenti

U svojih 14 godina postojana HTEC je imao brojne inostrane i domaće klijente. Neki od njih su  velike globalne kompanije poput: INTEL-a, Qualcomm-a, IBM Research-a, SAMSUNG-a, Stene, Humeds-a, Quinyx-a, Hobré-a, REEF-a i kompanije Great Place to Work. 

Ovo su neka rešenja koja su razvili za klijente: 

  • Stena — kreirali su Orbit platformu koja omogućava praćenje brodova, njihovih ruta i kontejnera 
  • Telexis — kreirali sistem za bezkontaktno plaćanje u javnom prevozu omogućava putnicima u da plaćaju kartu putem debitnih kartica, kreditnih kartica i mobilnih telefona
  • Leaf Logistics — za startup koji se bavi optimizacijom logističkih procesa kreirali softversko rešenje koje analizira potražnju pošiljalaca, identifikuje mogućnosti koordinacije mreže, kao i izvršenja i podmiruje stavke iz ugovora koji su unešeni kroz platformu.
  • Great Place to Work — radili na unapređenju platforme tako da poboljša korisničko iskustvo korišćenjem Big Data-e i veštačke inteligencije

Proizvodi

Proizvodi koje je kreira kompanija HTEC Group su uglavnom produkt kolaboracije sa drugim kompanijama ili univerzitetima. 

HTEC-ov razvojni tim je tako u saradnji sa američkom kompanijom Marani Health kreirao uređaj za prenatalnu negu uz pomoću kojeg je omogućeno daljinsko praćenje zdravstvenog stanja trudnica i fetusa. Uređaj je zasnovan na mašinskom učenju, veštačkoj inteligenciji i Big data-i. 

HTEC je u saradnji sa kompanijom Sigmoid, kao i Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada i Elektronskim fakultetom u Nišu radio na razvoju moderne robotske šake. Ova šaka ima osetljive senzore dodira, pokretljivost i fleksibilnost, sa naprednim mogućnostima za hvatanje različitih oblika. Namenjena je upotrebi u automatizovanim skladištima i industrijskoj proizvodnji.

Izvori:

https://htecgroup.com/

https://www2.deloitte.com/rs/sr/pages/about-deloitte/articles/technology_fast_50_deloitte_serbia_articles_press_releases.html

https://startit.rs/aleksandar-cabrilo-usluzni-biznis-biva-neopravdano-potcenjivan-u-nasoj-it-javnosti/

https://startit.rs/htec-kupio-beogradski-konstrukt-nastavlja-se-ukrupnjavanje-domace-usluzne-softverske-industrije/

https://www.forbes.com/sites/marijabutkovic/2021/04/09/maranis-ann-holder-on-the-importance-of-improving-maternal-and-fetal-health-outcomes-collaboration-with-the-mayo-clinic-and-the-future-of-remote-healthcare/?sh=4697591f214f

https://startit.rs/htec-kupio-execom-ukrupnjavanje-domace-usluzne-softverske-industrije-postaje-trend/

https://rs.n1info.com/scitech/uradjena-najsavremenija-robotska-saka-resenje-srpskih-kompanija-i-fakulteta/