Grid Dynamics


Grid Dynamics je američka uslužna kompanija koja razvija cloud i web rešenja u oblasti finansijske tehnologije, zdravstva, energetike, telekomunikacija i medija, kao i maloprodaje.  Kompanija je osnovana 2006. godine u San Ramonu, a od 2018. godine ima i razvojni centar u Beogradu. 

Istorijat

Kompaniju Grid Dynamics je 2006. godine osnovala Viktorija Livšic, kao uslužnu kompaniju koja klijentima pruža usluge digitalne transformacije. Kompanija je od osnivanja otvorila deset kancelarija u Sjedinjenim Američkim Državama, Poljskoj, Ukrajini i Srbiji. Beogradska kancelarija je otvorena 2018. godine. 

Grid Dynamic podigao dve investicije, prvu 2015. godine u iznosu od  milion i po dolara od strane Benhamou Global Ventures-a, dok je ista kompanija investirala novih 15 miliona dolara 2019. godine. 

Pored investicija Grid Dynamics je obavio i tri akvizicije sledećih kompanija: Tonomi, Inc. (2015), Daxx Great IT People (2020) i Tacit Knowledge (2021).

Delatnosti

Grid Dynamics je uslužna kompanija koja se bavi digitalnom transformacijom kompanija, pruža konsultantske usluge, a radi i analizu i razvoj softverskih rešenja.

Njihova rešenja su, između ostalog, zasnovana na mašinskom učenju i veštačkoj inteligenciji, Big Data-i, Cloud inženjeringu i nauci o podacima (eng. Data Science) i analitici podataka. 

Kompanija kreira softverska rešenja za klijente u oblasti finansijske tehnologije, zdravstva, energetike, telekomunikacija i medija i maloprodaje.

Klijenti

Kompanija Grid Dynamics ima veliki broj klijenata koji posluju u različitim oblastima. Navodimo neke od njih:

  • Lucidworks — pružaju im usluge analize, prilagođavanja sadržaja, izračunavanja performansi i podešavanje relevantnih delova njihove ecommerce platforme kako bi kupcima obezbedili dobro korisničko iskustvo 
  • Dataiku — Grid Dynamics je za Dataiku platforme implementirao rešenja zasnovana na veštačkoj inteligenciji i mašinskom učenju, uključujući rešenja koja pokreću otkrivanje prevara, sprečavanje odliva kupaca, predikciju održavanja sistema, optimizaciju lanca snabdevanja, itd.
  • Harness.io — uradili su modernizaciju aplikacija, migraciju na cloud i implementaciju DevOps-a.

Izvori

https://www.griddynamics.com/

https://www.linkedin.com/company/grid-dynamics/

https://www.joberty.rs/it-kompanija/52/grid-dynamics/o-kompaniji

https://www.helloworld.rs/kompanija/Grid-Dynamics/1258

https://www.netokracija.rs/grid-dynamics-beograd-142668

https://www.crunchbase.com/organization/grid-dynamics/company_financials