Fresenius Medical Care


Kompanija Fresenius Medical Care se bavi kreiranjem hardvera i softvera u oblasti zdravstva, tačnije, kreiranjem proizvoda namenjenm lečenju pacijenata sa hroničnim bubrežnim bolestima širom sveta. Kompanija je osnovana u Frankfurtu 1996. godine, a osim u Srbiji ima sedište u Vršcu i klinike u Beogradu. Prema navodima same kompanije na globalnom nivou ima 123.000 zaposlenih.

Istorijat

Kompanija Fresenius Medical Care je nastala 1996. godine  spajanjem odeljka za dijalizu kompanije Fresenius SE & Co. (osnovana 1912. godine) i National Medical Care-a američke kompanije W.R. Grace (osnovana 1854). 

U februaru 2012. kompanija je kupila Liberty Dialysis Holding za 1,5 milijardi dolara, a 2019. je akvizirala NxStage, američkog proizvođača uređaja za dijalizu u kućnim uslovima, za dve milijarde dolara.

Danas kompanija posluje širom sveta, a prema njenim navodima ima 4.153 klinika za dijalizu i 42 proizvodna centra. 

Svoje predstavništvo kompanija ima i na teritoriji Srbije duže nego što sama kompanija u ovom obliku postoji. Naime, domaća kompanija za proizvodnju farmaceutskih proizvoda Hemofarm je zajedno sa kompanijom Fresenius SE 1982. godine osnovala Hemomed, kompaniju koja se bavi proizvodnjom aparata za dijalizu. Tokom 1993. Hemomed je transformisan u mešovito preduzeće, da bi 2005. godine Fresenius Medical Care podigao svoj udeo u kompaniji na 100 odsto. Kompanija od tada posluje nazivom Fresenius Medical Care Srbija.

Delatnosti

Kompanija Fresenius Medical Care se bavi proizvodnjom i distribucijom zdravstvenih proizvoda i usluga namenjenim osobama koje pate od bolesti bubrežnih organa. Takođe, bavi se i pružanjem usluga dijalize za pacijente. 

Kompanija razvija i proizvodi hardver za medicinske aparate, kao i softver za njih. Takođe, radi na istraživanjima i kreiranju inovativnih rešenja koja imaju za cilj da unaprede lečenje pacijenata.

Proizvodi

Prema informacijama kompanije do sada je napravila 150 različitih aparata za hemodijalizu, za koje proizvodi i potrošni materijal.

Izvori

https://www.freseniusmedicalcare.com/en/home/

https://en.wikipedia.org/wiki/Fresenius_Medical_Care

https://www.joberty.rs/it-kompanija/1198/fresenius-medical-care/o-kompaniji

https://www.linkedin.com/company/freseniusmedicalcare/

https://www.linkedin.com/company/fresenius-medical-care-srbija/

https://www.hemofarm.com/srb/nasa-istorija