CPA Global


Kompanija CPA Global je međunarodna proizvodna i uslužna kompanija čija je ekspertiza upravljanje intelektualnom svojinom, razvoj softvera namenjenih ovoj oblasti, ali i pružanje pravnih usluga klijentima u oblasti zaštite intelektualne svojine. Kancelarija ove kompanije u Beogradu postoji od 2015. godine i prema podacima kompanije ima preko 500 zaposlenih.

Istorijat

Kompanija CPA Global je međunarodna kompanija osnovana 1969. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Kompanija se od početka bavi zaštitom intelektualne svojine, a vremenom su svom portfoliju usluga dodali tehnologiju, tačnije softverska rešenja namenjenih zaštiti intelektualne svojine. 

CPA Global ima 29 kancelarija širom sveta, među kojima je i beogradski ogranak kompanije.

Beogradska kancelarija je osnovana 2015. godine kao razvojni tim nemačke kompanije IPAN. Tri godine kasnije IPAN se spaja sa kompanijom Delegate Group i nastavlja sa radom pod nazivom IPAN Delegate. Samo godinu dana kasnije kompanija CPA Global akvizira ovu kompaniju u beogradski razvojni centar od tada radi po okriljem kompanije CPA Global. 

Nova akvizicija desila se u julu 2020. godine kada je američka kompanija Clarivate akvizirala CPA Global, čime je ova kompanija postala deo Clarivate-a, ali je ujedno nastavila da radi na razvoju tehnologija u obasti zaštite intelektualne svojine, kao i njenoj obradi.

Clarivate se primarno bavi analizom podataka u oblastima bibliometrije i nauke, poslovanja, farmacije, zdravstva, biotehnologije, medicinske tehnologije, itd. dok se u akademskom okruženju bavi izračunavanjem faktora uticaja.

Delatnosti

CPA Global je uslužna i servisna kompanija za koja se bavi kreiranjem rešenja za upravljanje intelektualnom svojinom i softver za obradu intelektualne svoje. Uz to pruža pravne usluge spoljnim saradnicima i pomaže korporacijama i advokatskim kancelarijama u upravljanju pravima intelektualne svojine, poput patenta, dizajna i žigova.

U beogradskoj kancelariji trenutno rade na razvoju softvera namenjenom zaštiti intelektualne svojine za CPA Global, kao i na kreiranju proizvoda koji pokrivaju naučno-istraživačke projekte Clarivate-a.

Proizvodi

CPA Global-a proizvodi više različitih softverskih proizvoda koji su namenjeni lakšoj zaštiti intelektualne svojine. Neki od njih su:  

  • File App — softver namenjen advokatskim kancelarijama koje se bave intelektualnom svojinu, radi automatizacije svakog koraka procesa podnošenja zahteva za intelektualnu svojinu
  • FoundationIP — SaaS softver namenjen upravljanju patentima 
  • Ipendo — Saas rešenje za upravljanje korporativnom intelektualnom svojinom namenjeno malim i srednjim preduzećima
  • Inprotech — adaptibilno i modularno rešenje za upravljanje intelektualnom svojinom
  • Innography — inteligentan softver koji omogućava korisnicima da otkriju jedinstvene, konkurentne uvide i generišu analize
  • Patent Market Tracker — softver koji donosi informacije o prenosu patenata, kao i onih koje nisu javno objavljene
  • Patrawin —  softver koji omogućava implementaciju rešenja za upravljanje intelektualnom svojinom.
  • Renew App — onlajn aplikacija koja omogućava obnavljanje patenata i dizajna

Izvori

https://clarivate.com/cpaglobal-is-now-clarivate/?lid=c

https://www.joberty.rs/it-kompanija/829/cpa-global,-part-of-clarivate/o-kompaniji

https://www.helloworld.rs/kompanija/CPA-Global-Part-of-Clarivate/1750

https://startit.rs/firme/cpa-global/

https://poslovi.infostud.com/poslodavac/cpa-global-part-of-clarivate/46448#o-kompaniji

https://en.wikipedia.org/wiki/Clarivate

https://www.crunchbase.com/acquisition/cpa-global-acquires-ipan-gmbh–ae1eb3c0

https://clarivate.com/clarivate-cpaglobal-combination/

https://www.castik.com/news/news-detail/cpa-global-and-ipan-delegate-group-announce-closing-of-merger-and-future-outlook-for-the-combined-organization