3Lateral


3Lateral je proizvodna i uslužna kompanija koja se bavi izradom rešenja i tehnologija koje imaju zadatak da digitalizuju ljudsko telo i pokret. Njihove tehnologije se koriste u industriji video igara i filma, u robotici, arhitekturi, veštačkoj industriji i automobilizmu. Kompanija je osnovana 2012. godine u Novom Sadu, a 2019. ju je kupio Epic Games. Prema podacima ove kompanije trenutno imaju nešto više od 130 zaposlenih.

Istorijat

Kompaniju 3Lateral je 2012. godine u Novom Sadu osnovao Vladimir Mastilović.

Kompanija je od početka radila na razvoju tehnologija koje će omogućiti kreiranje digitalnih likova, a 2016. godine su počeli da sarađuju sa Epic Games studijom na zajedničkom kreiranju tehnoloških rešenja za Epic-ov Unreal Engine

Početkom 2019. godine novosadsku kompaniju je kupio Epic Games za neimenovanu sumu. Kupovinom je 3Lateral postao Epic-ov centar za digitalizaciju ljudskih likova.

Zajedno sa kompanijama Nordeus, Ubisoft, Mad Head Games, Take One, Digital Kraft i Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu 2022. godine 3lateral je kreirao novi studijski program na ovom Fakultetu — Vizuelni efekti, animacija i gejm art, koji spajaju tehničko i umetničko znanje. 

Delatnosti

3Lateral je proizvodna i uslužna kompanija koja razvija tehnologije koje omogućavaju digitalizaciju ljudskog izgleda i pokreta. Rešenja koje kreiraju su našla primenu u industriji video igara, filmskoj industriji,  arhitekturi, veštačkoj inteligenciji, biometriji, robotici, istraživanju, kao i u automobilskoj industriji. 

U procesu digitalizacije izgleda i kretanja ljudskog bića rade na kreiranju celokupnog rešenja, počevši od elektronike i hardvera za 3D i 4D skeniranje, zatim sistema za čuvanje podataka, na kreiranju baze podataka, rešenja za procesuiranje algoritama, kao i alata koji u realnom vremenu prikazuju obrađene podatke.

Klijentima pružaju usluge kreiranja koncepta lika u igri, pravljenja samog celog lika, kreiranja lica, modeliranje lika, usluge 3D i 4D skeniranja, izrade različitih simulacija usmerene na izgled lika, konsultantske usluge u procesu izrade lica i animacije, kao i pipeline development. 

Proizvodi

Za 10 godina postojanja, 3Lateral je kreirao tri proizvoda: Sunflower Framework, Meta Human Framework i MetaHuman Creator. Sunflower frejmvork je hardver za prikupljanje podataka o likovima, dok MetaHuman frejmvork predstavlja softver koji obrađuje prikupljene podatke. 

Pod okriljem Epic Games-a 3Lateral je kreirao proizvod pod nazivom MetaHuman Creator, koji ima za cilj da skrati i skalira proces kreiranja velikog broja digitalnih ljudi za potrebe video igra i drugih video sadržaja.

Klijenti

Tehnologije i alate koje kreira 3Lateral koriste brojne kompanije i geming studiji, a neke od video igara koje su napravljenje uz pomoć njihovih alata su:

  • Devil May Cry 5 — koristi 3Lateral-ova rešenja za skeniranje i produkciju likova. Takođe je implementirao svoj pipeline za kreiranje realističnih tekstura i izraza lica za likove u ovoj igri
  • Marvel’s Spider-Man — za video igru iza čijeg naslova stoji Insomniac Games, kompanija 3Lateral je postavila pipeline za kreiranje svih likova, a u izradi likova je korišćen i alat za izradu digitalnih dvojnika kako bi likovi izgleda poput likova iz Spiderman-ovih stripova
  • Grand Theft Auto 5 — kreirali su lica svih likova u ovoj video igri, a dizajnirali su alat uz pomoć kojeg su spajani i kreirani likovi

Izvori

https://www.3lateral.com/

https://www.linkedin.com/company/3lateral/about/

https://startit.rs/novosadska-kompanija-3lateral-kupljena-od-strane-epic-gamesa/

https://startit.rs/novosadski-3lateral-lansira-svoj-prvi-proizvod-u-okviru-epic-games-a-metahuman-creator/

https://www.netokracija.rs/razgovor-branko-milutinovic-vladimir-mastilovic-181822

https://startit.rs/predstavlja/3lateral/nova-katedra-fdu/

https://www.joberty.rs/it-kompanija/3/3lateral-/o-kompaniji

https://www.helloworld.rs/kompanija/3Lateral/

https://startit.rs/predstavlja/3lateral/nova-katedra-fdu/